Groep zet unieke prestatie neer

Wim Hof Kilimanjaro

Op 15 januari 2015 bereikte ‘Iceman’ Wim Hof met een groep van 18 personen – zonder noemenswaardige klimervaring – in 31 uur en 25 minuten de top van de Kilimanjaro op 5.685 meter. Hiermee zet de groep een unieke prestatie neer.

 

Hoogteziekte grootste uitdaging

Het doel van de groep om de top in zo’n korte tijd te bereiken, werd door de buitenwereld met argusogen bekeken. Naarmate het menselijk lichaam zich boven de 3.000 meter begeeft, neemt het risico op hoogteziekte exponentieel toe. Gemiddeld haalt 46% van de klimmers de top van de Kilimanjaro in 5 tot 7 dagen.

Artsen achtten het onmogelijk, maar Wim Hof bewijst dat hoogteziekte op een veilige manier onderdrukt kan worden door meer zuurstof in het lichaam te brengen. “We kunnen veel meer dan wij denken”, zegt Hof. “Door bewust te ademen, kunnen we autonoom geregelde processen in het lichaam, zoals de aanmaak van rode bloedlichaampjes, beïnvloeden. Dit helpt hoogteziekte voorkomen.”

Tijdens het lopen beoefenden de deelnemers continue de bewust gecontroleerde ademhalingstechnieken vanuit de Wim Hof Methode. Op deze manier zorgden ze ervoor dat er geen hoogteziekte optrad. Bovendien voorkwam de hoge zuurstofwaarde in het bloed dat de spieren van de deelnemers verzuurden, waardoor de groep in 2,5 dag (heen en terug) 78 kilometer met een hoogtestijging van 4.000 meter kon afleggen. Een van de gidsen kreeg, ondanks zijn ervaring, door de snelle stijging wel last van hoogteziekte en moest zijn begeleiding staken en terugkeren.

Route

Wim Hof en de groep pioniers zijn op 14 januari gestart op 1.800 meter hoogte. Vanuit hier zijn ze doorgelopen naar een kamp op 3.700 meter hoogte. Hier hebben zij overnacht, om vervolgens de volgende ochtend zeer vroeg door te stoten naar de top op 5.685 meter (Gilman’s Point).

Normaal gesproken is dit tempo niet te realiseren in verband met acclimatisatie-tijd om hoogteziekte te voorkomen. Om deze reden gaf een hoogte-expert vooraf aan dat hij verwachtte dat nog geen 10% van de deelnemers de top zou bereiken. Uiteindelijk hebben 15 van de 19 deelnemers de top bereik. Tijdens de klim had niemand last van hoogteziekte.

Wim Hof

De Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode kenmerkt zich door de combinatie van drie componenten: inzet/focus, ademhaling en kou. De Radboud Universiteit heeft in mei 2014 wetenschappelijk bewezen dat door toepassing van de Wim Hof Methode het Autonome Zenuwstelsel – en hierdoor ook het immuunsysteem – te beïnvloeden is. Hof: “Mensen die gebruik maken van de ademhalingstechnieken van de methode kunnen diep doordringen in het immuunsysteem en kunnen zo sneller helen. Zuurstof is essentieel ter preventie van ziekte.”

Over Wim Hof

wim hof 2jpg

Wim Hof is op 20 april 1959 geboren in Nederland. Hij is bekend vanwege zijn grote hoeveelheid prestaties op het gebied van ‘kou’. In totaal heeft hij (incluis deze) 26 wereld records op zijn naam staan. Zo heeft hij in zijn zwembroek – zonder schoenen – een halve marathon door de sneeuw op de poolcirkel gerend en toonde hij aan dat hij bijna 2 uur in een bak met ijs kan liggen, zonder dat zijn lichaamstemperatuur daalde.

Oorsprong van de Iceman

De Nederlandse “extreme athlete” Wim Hof kreeg zijn bijnaam ‘The Iceman’ door een aantal records te breken die te maken hebben met extreme blootstelling aan kou waaronder: het beklimmen van de Kilimanjaro in korte broek, het lopen van een halve marathon boven de poolcirkel op blote voeten, en het meer dan 112 minuten in een container verblijven terwijl hij bedekt is met ijsblokjes.

Met de ‘koude, harde natuur’ als zijn leermeester, heeft hij door zijn uitgebreide training geleerd zijn ademhaling, hartslag en bloedsomloop te beheersen en extreme temperaturen te weerstaan.

Wim Hof is ook makkelijk te vinden met zijn meer dan 30 miljoen keer bekeken ademhalingsoefeningen

Be the first to rate

Similar Posts