lightbulbEr komt nogal wat kijken bij het wensen waar maken. Waar begin je? Hoe pak je het aan? Hoe kom je verder als het allemaal niet lijkt te lukken? De tips in deze mail helpen je op weg om je wens waar te maken. Wat je wens ook is.
Ook als je geen specifieke wens hebt die je waar wilt maken is het de moeite waard deze tips te gebruiken.

Ze geven je meer energie en helpen je om prioriteiten te stellen. Ze helpen je om in te zien wat echt belangrijk voor je is, en hoe je daarnaar kunt leven. Het geeft je ruimte om te kunnen voelen wat je wilt, zodat je daarna misschien wel een wens weet die je waar wilt maken.

1) Handel al je onafgemaakte zaken af

Projecten die nog niet af zijn, klussen in huis die je voor je uitschuift, kwesties die je al een tijdje wilt bespreken zijn allemaal voorbeelden van onafgemaakte zaken die je veel energie kosten. Ze nemen doorlopend ruimte in je hoofd in. Kostbare ruimte die je nodig hebt om je aandacht op andere, leukere zaken te kunnen richten.

Maak eens een lijst van al je onafgemaakte zaken. In mijn geval is dat bijvoorbeeld een lijstje met (kleine) klussen die nog in mijn huis te doen zijn. Alweer een aantal weken neem ik me voor per kamer op te schrijven wat er nog moet gebeuren, maar ik heb het nog steeds niet gedaan. En nu merk ik dat het aan me begint te hangen.

Hoeveel dingen heb jij nog af te ronden, uit te spreken, af te handelen? Maak er een overzichtelijke lijst van, en werk ze een voor een af.
Focus je op de opluchting die het geeft als je er vanaf bent, en het voldane gevoel dat je dan hebt!

Wensen waar maken2) Stop met het zoeken van uitvluchten en excuses.

Ben jij ook zo goed in het verzinnen van allerlei redenen waarom je nog niet toekomt aan bepaalde dingen? Nee, ik kan nu niet van baan veranderen want ik heb net een huis gekocht. Nou, zodra de kinderen het huis uit zijn ga ik wel eens kijken wat voor mij zelf belangrijk is. Er verandert zoveel op onze afdeling, ik wacht nog wel een tijdje tot daar iets leuks voor mij uitkomt.

Het lijken legitieme redenen om nu stil te blijven staan. Maar zijn het dat ook echt?
Is er echt niets anders mogelijk in je leven dan dat wat er nu is? Weet je dat heel zeker? Of zijn het smoezen en excuses die je aangrijpt om maar niks te hoeven veranderen? Dat is helemaal niet erg, overigens. Niets menselijks is ons vreemd, en als we ergens tegenop zien dan lopen we daar het liefst in een boogje omheen.

Wensen waar maken! Maakt je dat gelukkig?

Maak eens een lijstje met alle excuses die je gebruikt om te rechtvaardigen waarom je leven er uitziet zoals het nu doet.

Daar zitten ook verwijten die je anderen maakt bij (ik kom niet verder omdat mijn leidinggevende niet meewerkt. Ik kan die opleiding niet gaan doen omdat mijn partner dat niet leuk vindt.).
Wat is het excuus dat je het meest gebruikt? Waar je het meest aan hangt? Is het mogelijk dat excuus los te laten? Hoe zou je leven eruit zien als je dat zou doen? Welke dingen zou je dan gaan doen of laten? En is dat nu, op dit moment, echt zeker weten niet mogelijk?

3) Welke 2 eigenschappen ga jij de komende tijd ontwikkelen?

Welke eigenschappen denk jij allemaal nodig te hebben om je wens waar te maken? Of om je prettiger te voelen? Om steviger te staan? Maak eens een lijstje van al die eigenschappen. Kies er vervolgens 2 uit die jou op dit moment het meest verder helpen, op welk gebied van je leven dan ook.

Verzin dan verschillende dingen die jij kunt doen om die eigenschappen te ontwikkelen.

Wat zijn concrete acties die jij kunt ondernemen om dat te doen? Kijk vooral naar hoe je dagelijkse leven eruit ziet, en kijk wat je daar kunt doen of veranderen om deze eigenschappen meer te ontwikkelen.

Zorg er vervolgens voor dat je deze acties ook echt in praktijk brengt. Bij voorkeur elke dag.

Als je met deze tips aan het werk gaat, neem je de verantwoordelijkheid voor je leven volledig op je.

Dat lijkt vanzelfsprekend om te doen, maar toch doen heel veel mensen dat niet. Ze wachten tot er vanzelf dingen veranderen of gebeuren. Ze denken dat er pas iets kan veranderen als iets of iemand anders eerst verandert.

Maar als jij de verantwoordelijkheid voor je leven buiten jezelf plaatst, geef je ook al je macht weg. Je kracht om te veranderen, om te leven hoe jij dat wilt, en om waar te maken wat je wenst en waar je over droomt.

Ga er eens mee aan de slag, en geef jezelf de ruimte. Je hebt niets te verliezen, en misschien van alles te winnen.

Succes!

© Brigitte van Tuijl

Ik help mensen ontdekken wat ze écht willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.com

Be the first to rate

Similar Posts