Het zal geen verrassing zijn dat ik inmiddels onwijs enthousiast ben over de voordelen van mediteren. En ik niet alleen, ook de wetenschap is het met me eens! In dit blog vertel ik je daar graag wat meer over.

Waarom mediteren als je ook kan piekeren? Grapje natuurlijk! Mediteren is eigenlijk super makkelijk en voor meditatie hoef je geen ingewikkelde teksten te lezen. Vrijwel iedereen kan het doen – en genieten van de voordelen van een kalme, gefocuste mindset. Net zoals de regen begint met een enkele regendruppel kan meditatie door iedereen op elk moment worden gedaan – en met deze gids ben je goed op weg om een mindful, vredig leven te leiden.

meditatie waarom mediteren
10 wetenschappelijk bewezen voordelen die voor je werken

Waarom ik ben begonnen met mediteren

Ik zal in de rest van dit blog aan je proberen uit te leggen waarom mediteren goed voor je is met behulp van een aantal onderzoeken die de positieve effecten van mediteren aangetoond hebben.

Dus als je bijvoorbeeld hardlopen of fitness doet om je lichaam fit te houden, dan ga je mediteren om je geest te trainen. Dit zien we ook terug in het woord Hatha Yoga – Ha / Tha – Verbinding van lichaam en geest.

Totdat ik een artikel las over Yoga op een Amerikaanse website. Daarin stond dat je meditatie moest zien als het trainen van de geest of gedachten (je ‘mind’).

Kortom, ik liet me in mijn leven leiden door externe factoren. Dingen waar ik eigenlijk helemaal niets aan kon doen. En toch hadden die dingen grote invloed op hoe ik me die dag voelde.

Ik was nog steeds de ene dag heel vrolijk, en de andere dag niet te genieten. Soms was ik lui, soms actief. Soms gestresst, soms heel ontspannen etc.

Kort nadat ik met Yoga begon stond ik thuis of in de studio dagelijks op de mat, en al snel werd ik fysiek superfit. Maar toch miste er iets, waarvan ik gehoopt had dat met Yoga te bereiken.

Hoe werkt meditatie?

Zou het wel goed gaan? Waarom doet diegene zoiets tegen mij? Heb ik wel goed genoeg geleerd? Wat vindt diegene van mij? Ben ik wel goed genoeg? Etc.

Je kan dan gewoon niet stoppen met piekeren en blijft je maar zorgen maken.

Denk aan belangrijke toetsen, een belangrijke datum, iemand die vervelend tegen je heeft gedaan of andere dingen waar je je gedachten maar niet vanaf kunt zetten.

Slapen zorgt voor een groot aandeel van het herstellen van de geest. Maar soms houden je gedachten vast aan bepaalde dingen en kan zelfs slaap er niet voor zorgen dat je deze dingen op de juiste manier verwerkt.

De hele dag door krijgen je allerlei impulsen en verwerken je hersenen ontzettend veel informatie. Geluiden, geuren, gevoelens etc.

Heel simpel gezegd is mediteren net als rusten maar dan in het kwadraat. Heb je gesport, dan heeft je lichaam rust nodig om zich te herstellen. Je geest en gedachten zijn niet anders.

Waarom mediteren? wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie

Hieronder daarom de grootste voordelen van meditatie die wetenschappelijk bewezen zijn. Dus geen verzonnen zweverige positieve effecten, maar keihard wetenschappelijk bewijs ;-).

Zonde, want er zijn echt heel veel voordelen van mediteren die veel mensen zouden kunnen helpen de kwaliteit van hun leven te verhogen.

Ik denk dat dit een van de redenen is waarom veel mensen mediteren al snel zweverig vinden.

Veel van wat er geschreven wordt is ook waar. Maar ik kom eigenlijk maar heel weinig artikelen tegen die uitleggen waarom deze voordelen van meditatie er nu zijn.

Vaak lees ik artikelen op het Internet waarin gezegd wordt dat mediteren goed werkt tegen stress en dat je er meer ontspannen van wordt en je gelukkiger voelt. Misschien heb je deze artikelen ook wel eens gelezen?

Waarom mediteren goed voor je is…

waarom mediterenJe kunt wel bepaalde dingen uit boeken lezen, maar je zal toch echt zelf aan de slag moeten om je geest te trainen, en dit gebeurt niet van de ene op de andere dag.

Ik moet er bij zeggen dat dit soms best lastig uit te leggen en te begrijpen is. Mediteren en de voordelen van meditatie kan je dan ook alleen hebben door te oefenen en het te ervaren.

Je gedachten zijn er nog wel, maar je neemt ze eigenlijk niet meer persoonlijk. Ze zijn er, je bent je ervan bewust dat ze er zijn en je bent er tevreden mee. Wat deze gedachten ook mogen zijn.

Als je wat meer ervaring hebt met mediteren gaat het meer om de ware aard van deze gedachten te observeren en te leren begrijpen.

Meditatie probeert deze problemen niet op te lossen, maar je houding ten opzichte van deze problemen te veranderen. Wat meer ontspanning creëren eigenlijk.

Meditatie op dit niveau werkt door je meer bewust te worden van deze gedachten en emoties die we ervaren.

Voorkomen van depressie en waarom mediteren zo voor je werkt

Een onderzoek heeft aangetoond dat meditatie kan helpen om meer in het moment te leven en door je meer bewust te zijn van het nu, maak je je automatisch minder zorgen over het verleden en de toekomst.

In feite leven mensen met depressie constant in het verleden of in de toekomst. Ze piekeren over wat er gebeurd is of wat er komen gaat.

Een van de grootste voordelen van mediteren is dat het helpt om depressie te voorkomen en te genezen. Dat komt doordat een van de hoofdkenmerken van mensen met depressie, piekeren en ronddraaiende gedachten in het hoofd zijn.

Meer emotionele balans is waarom mediteren je stabiel houdt

Zie de wereld om je heen daarbij als een soort tornado storm. Het gaat alle richtingen op en er kan van alles gebeuren. Daar heb je geen invloed op. Waar je wel invloed op hebt zijn je gedachten en emoties. Mensen die mediteren laten zich niet alle kanten op slingeren door de storm, maar zitten stil en krachtig in het midden van deze storm.

Dit betekent niet dat je als je mediteert helemaal geen emoties meer hebt, maar dat je deze beter onder controle hebt. Waarom mediteren niet bij iedere psycholoog in het standaard pakket zit is mij trouwens een raadsel.

In het onderzoek werden de hersenen van mensen die aan een 8-weekse meditatie cursus meededen gescand. Hieruit bleek dat na de cursus de hersenactiviteit in het deel van de hersenen wat de emoties regelt lager was.

Een onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat mensen die mediteren blijvende emotionele balans creëren.

Compassie ontwikkelen

Het goede nieuws is dat je compassie kunt trainen. Een onderzoek heeft aangetoond dat alleen al een korte meditatie de compassie van mensen met 50 procent kan verhogen.

In het boeddhisme betekent compassie zowel compassie hebben voor anderen als voor jezelf. Je kan simpelweg geen compassie voor anderen hebben als je niet eerst compassie hebt voor jezelf.

Toen de Dalai Lama voor het eerst de westerse wereld bezocht, was hij verbaasd dat de betekenis van het woord ‘compassie’ slechts verwees naar compassie voor anderen.

Een van de andere positieve effecten van mediteren is dat mensen die dit doen meer compassie ontwikkelen. Niet alleen compassie met andere mensen, maar ook vooral compassie voor zichzelf.

Betere focus en concentratie

Daarnaast wordt informatie in onze omgeving die ons kan afleiden er juist uitgefilterd door deze Alpha golven. Kortom, we kunnen ons dus beter concentreren en focussen.

De zogenaamde ‘Alpha staat’ zorgt er voor dat je beter kunt leren en meer informatie kunt verwerken. We zijn creatiever en we gebruiken onze beide hersenhelften.

Verschillende studies van o.a. de Harvard Universiteit hebben aangetoond dat door meditatie Alpha Golven in de hersenen toenemen.

5. Je wordt gelukkiger

Een hersenscan wees uit dan Lama Oser’s verbinding tussen beide hersenhelften veel hoger was dan gemiddeld. Hoe hoger dit ratio tussen de linker en de rechter hersenhelft, hoe gelukkiger mensen zijn.

Social psycholoog Daniel Goleman heeft in zijn boek ‘Destructive Emotions’ verschillende experimenten gedaan met Lama Oser, de rechterhand van de Dalai Lama, met meer dan dertig jaar ervaring in mediteren.

Waarom mediteren nog meer goed voor is.

6. Verminderde schrikreactie

Op zijn beurt is angst weer verbonden aan stress, depressie en talloze aandoeningen. Een best wel belangrijke bevinding dus…

Er is een sterke correlatie tussen de angsten van mensen en deze schrikreactie. Hoe minder sterk deze schrikreactie is, hoe minder angstig iemand is.

Waarom is dit een van de voordelen van mediteren?

Lama Oser was de eerste persoon ooit die zijn schrikreactie kon onderdrukken. Op het moment dat hij mediteert is hij zo ontspannen, zo gefocust dat niets hem af kan leiden.

Iedereen heeft deze schrikreactie. Zelfs de meest getrainde politiemensen. Elke keer als ze een geweer afvuren, knipperen ze alsnog met hun ogen, ook al weten ze het gaat gebeuren.

Mensen hebben een schrikreactie als er iets onverwachts plotseling gebeurt. Je weet vast wel wat ik bedoel.

Sterker immuunsysteem

De mensen die meededen aan het programma bewezen een sterker immuun systeem te hebben en sneller te herstellen dan mensen die niet mediteerden.

Zo injecteerde Jon Kabat-Zinn een aantal deelnemers van een meditatieprogramma met een virus om te testen hoe hun immuunsysteem daarop zou reageren.

Je denkt misschien dat mediteren alleen maar psychologische voordelen heeft. Toch zijn er ook fysieke voordelen van mediteren. Gezondheid is de reden waarom mediteren zo succesvol is.

Minder angst

Hieronder een video waarin Veerle Wouters verteld waarom mediteren haar leven zo veranderd heeft.

Al na een paar weken mediteren (45 min per dag) hadden studenten die meededen minder angsten dan de controle groep.

In hetzelfde onderzoek over het meditatie programma liet Jon Kabat-Zinn zien dat mensen die mediteren minder last van angsten hebben.

Lagere bloeddruk

Een studie aan de Universiteit van Kentucky heeft aangetoond dat Transcendente Meditatie (het herhalen van een mantra) de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.

Door een verhoogde bloeddruk hebben mensen meer kans op hart- en vaatziekten, een hartaanval, hartfalen en nieraandoeningen.

In Amerika heeft ongeveer 1 op de 3 mensen een verhoogde bloeddruk.

Minder eenzaamheid

Een studie van J. David Creswell heeft aangetoond dat 30 minuten mediteren per dag het gevoel van eenzaamheid drastisch kan verlagen.

Eenzaamheid is een groot verborgen probleem in Nederland. Vooral veel ouderen zijn eenzaam. Een gevoel van eenzaamheid kan zowel onze fysieke als mentale gezondheid beschadigen. Uit een studie is gebleken dat eenzaamheid twee keer zo gevaarlijk is als roken en dat eenzaam zijn het risico op vroegtijdig overlijden met 25% kan verhogen.

Tot slot

Op deze website leer je meditatietechnieken die voor duizenden mensen hebben gewerkt. Deze technieken zijn eenvoudig, snel en effectief, en zullen je gegarandeerd helpen:

  • Je kalm en gefocust te voelen
  • Minder stress
  • Geluk te vergroten
  • Een diepere slaap te krijgen
  • Helderder te denken
  • Hou meer van jezelf en anderen
  • Voel je meer ontspannen
  • Gemakkelijker je doelen bereiken

De traditionele manier van mediteren vereist een lange en ingewikkelde reeks stappen, maar deze methode is voor de meesten is als een stenen muur – moeilijk om doorheen te komen en niet gemakkelijk om te beklimmen.

Na het lezen van dit artikel heb je geen redenen meer waarom mediteren niet iedere dag een ritueeltje voor je zou  kunnen zijn.

Om in de stemming te komen kun je deze Native Meditatie bekijken

Be the first to rate

Similar Posts