Je zal waarschijnlijk eerder overlijden aan een hartaanval…… Maar je bent banger voor kanker. En terecht. Hartaanvallen zijn soms snel en met betrekkelijk weinig pijn. Maar als je gezond leeft kun je het risico van een hartaanval behoorlijk verminderen. Maar kanker lijkt ongrijpbaar te zijn. Sterfgevallen door hartziekten daarentegen duikelen al 25 jaar lang omlaag.

Doodsoorzaak nummer 1 onder Amerikanen heeft tegenwoordig nog maar de helft van het aantal mensen in zijn greep als tijdens het hoogtepunt in 1965. Kankersterfte is de afgelopen 20 jaar met 7% toegenomen. Maar bang zijn voor deze ziekte zal je niet veel helpen. Jezelf informeren over deze ziekte kan dat wel. En er valt heel wat informatie te vergaren. Deze ziekte is niet één ziekte, er zijn tal van soorten kanker. Iedere vorm van deze ziekte heeft zijn eigen risicogroep, zijn eigen mogelijkheden voor behandeling en genezing, zijn eigen oorzaken. En een gezond voedingsbeleid kan je meer helpen dan je denkt.

“Ik ben bang dat het kwaadaardig is.”

Twee op de vijf Amerikanen zullen deze diagnose op een bepaald moment in hun leven te horen krijgen. Bij een op de vijf wordt als doodsoorzaak “kanker” opgegeven.

De medische wetenschap heeft deze ziekte nog niet overwonnen.
Maar het heeft wel ontzettend veel geleerd over het hoe, wanneer en waar deze ziekte toeslaat. Bijvoorbeeld: “De helft van de mensen bij wie deze ziekte geconstateerd wordt is jonger dan 67 jaar”. Amerikaanse mannen lopen minder kans om aan kanker te overlijden dan mannen in Engeland, Duitsland, Frankrijk en of Italië. Amerikaanse vrouwen hebben een grotere kans aan kanker te overlijden dan vrouwen in Duitsland, Frankrijk of Italië, maar niet dan Engelse vrouwen.

Engelse vrouwen lopen het grootste risico te overlijden aan borstkanker. Vier kankergebieden: longen, dikke darm, borst en prostaat zijn samen verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle kankersterfte. De longen alleen nemen al meer dan een kwart voor hun rekening (zie “Geschatte kankersterfte” 1994). In zekere zin is dit bemoedigend, omdat gezondere voedingsgewoonten het risico op alle vier fronten kunnen verminderen.

Meer fruit en groenten eten.

“Vergeleken met mensen die twee of minder porties groenten en fruit eten per dag, hebben zij die vijf of meer porties eten per dag 40% minder kans op long, dikke darm, maag, slokdarm en mondkanker”, zegt Tini Byers van de GG & CD afdelingen in Atalanta. “Dat is een fors effect voor een niet al te grote verandering in voedingsgewoonten”.

LONGEN
Er sterven minder mensen aan dan aan prostaat, borst of dikke darmkanker. Maar het is de grootste moordenaar, omdat slechts 13% van de mensen vijfjaar na de diagnose nog in leven is. Het sterftecijfer zakt pas bij mannen jonger dan 55 jaar.

WIE LOOPT HET GROOTSTE RISICO?
Sigaretten roken is verantwoordelijk voor ongeveer 85% van de longkankersterfte.
Radon, asbest, arseen, radioactieve, straling, meeroken, en luchtverontreiniging nemen de rest voor hun rekening. Rokers die fruit en groenten eten, vooral die rijk zijn aan bètacaroteen, lopen 50% minder kans dan rokers die geen groenten en fruit eten.

Maar er zit misschien nog iets anders dan bètacaroteen in groenten en fruit, want tot nu hebben rokers die 5-7 jaar bètacaroteen supplementen geslikt hebben nog niet mogen profiteren van een lager risico. En zelfs met een optimale voeding, waarschuwt Regina Ziegier, een onderzoeker van het National Cancer Institute (NCI), geeft roken dan wel geen 20-voudige, maar nog wel een 10-voudige kans op longkanker.”

WAARSCHUWINGSSIGNALEN:
Aanhoudend hoesten, bloederig sputum, pijn in de borst, terugkerende longontsteking of bronchitis.

DIKKE DARM, ENDELDARM
Een op de drie gevallen wordt ontdekt als het nog niet is uit gezaaid, wat betekent dat de patiënt 90% kans heeft nog vijfjaar of langer te leven.

WIE LOOPT HET GROOTSTE RISICO?
Mensen die vet eten, veel rood vlees, en weinig fruit en groenten. Iedereen bij wie er dikke darm- of endeldarmkanker in de familie voorkomt, of poliepen en ingewandsontstekingen. Uit een recent onderzoek bleek dat bètacaroteen, vitamine E en C het risico van potentieel pre-vormige poliepen niet verlaagden.

WAARSCHUWINGSIGNALEN:
Rectale bloeding, bloed in de ontlasting, veranderingen in de stoelgang. De meest voorkomende vorm bij vrouwen.. en het aantal stijgt nog steeds.

WIE LOOPT HET GROOTSTE RISICO?
De risico’s nemen toe afhankelijk van: leeftijd, borstkanker in de familie, vroege rijping of late menopauze, leeftijd waarop het eerste kind geboren is, of de vrouw geen kinderen heeft gehad, hogere opleiding en inkomen, overgewicht en, mogelijk, hormoon vervangingstherapie en pilgebruik. De karakteristieke vetrijke Amerikaanse voeding kan het risico verhogen. Zelfs matig alcoholgebruik wordt in verband gebracht met borstkanker.

 WAARSCHUWINGSSIGNALEN
Iedere bobbel, verdikking, zwelling, deuk, huidirritatie, of pijn aan de borst of afscheiding uit de borst.

PROSTAAT:
Een op de acht mannen krijgt prostaatkanker. De helft van de sterftegevallen betreft mannen van 77 jaar en ouder.

WIE LOOPT HET GROOTSTE RISICO?
Afro-Amerikaanse mannen hebben een twee keer zo grote kans eraan te sterven. Mensen die vetrijk eten, vooral veel rood vlees, lopen meer risico. Vasectomie wordt in verband_gebracht niet een groter risico, maar alleen in bepaalde studies. Een recent onderzoek stelde dat vitamine E (50 mg per dag)- Finse rokers een lager risico gaven.

MUSCLE & FITNESS 8 – 1995 DOOR BONNIE LIERLIANG

Bemerk je iets vreemds aan je lijf? Wacht niet en ga meteen naar je huisarts!

3.7/5 - (4 votes)

Similar Posts