olijfboomOmdat olijfolie voornamelijk bestaat uit enkelvoudige verzadigde vetten. En olijfolie blijkt het beste en het veiligste van alle eetbare vetten te zijn.

Het lichaam heeft weinig moeite met het voornaamste vetzuur en oliezuur, minder dan met enig ander vetzuur.

Olijfolie is heerlijk en wordt al duizenden jaren gebruikt. Het is één van de oudste oliën.  Olijfbomen zien er prachtig uit en kunnen heel oud worden.

In de culturen waarin ze voorkomen werden ze vaak vereerd. Ze leveren meestal een goede productie zonder dat er veel pesticiden en landbouwchemicaliën aan te pas hoeven te komen.

Bovendien zijn er nu ook biologische oliën te koop die de voorkeur genieten, maar ook voor deze soorten: let op de kwaliteit!

Onderzoek heeft inmiddels aangetoond, dat het enkelvoudige onverzadigde vet van de olie inderdaad een positieve invloed heeft op het cholesterolgehalte van het bloed. Op deze wijze vermindert goede olijfolie de kans op hart- en vaatziekten.

Daarnaast verteerd het lichaam de olie veel beter dan de harde vetten, dat weer heel gunstig is voor de spijsvertering.

Vanwege deze goede eigenschappen groeit ook de belangstelling in Nederland voor deze olie. De laatste jaren zijn er veel merken op de markt verschenen. De kwaliteit van de olie is dan ook heel belangrijk.

Het is aangeraden om nooit goedkope olie te kopen, want daar wordt erg mee geknoeid. Goede olie is wel prijzig, maar beslist de moeite waard.

Wat is nu precies “extra vierge” in de olijfolie?

“Extra vierge” wordt verkregen uit een eerste lichte koude persing van de olijvenbrij, zonder verhitting en oplosmiddelen.

Deze olie heeft en krachtige smaak en is zeer goed als dressing voor salades.

Er wordt met klem “gewone” olijfolie afgeraden, want deze komt van een tweede persing en is geraffineerd, bovendien vaak vermengd mee een mindere kwaliteit olie.

Gebruik olijfolie overal waar vet in gebruikt wordt. Als je niet van de smaak van olijfolie houd, kun je “lichte” variëteiten kopen, die niet over die kenmerkende smaak en geur beschikken.

Je kunt ze gebruiken in oosterse roerbak gerechten en bij het bakken, maar ze zijn waarschijnlijk wel minder gezond, omdat ze geconserveerd zijn.

Alleen al door boter en margarine te vervangen door olijfolie heb je al een enorme stap gezet naar een betere gezondheid.

Hoe kan je olijfolie het beste bewaren?  

De olie kan door licht en lucht ranzig worden. Bewaar de olie daarom op een donkere koele plaats, maar liever niet in de koelkast.

De olie kan dan wit vlokkerig worden, wat overigens niet ten nadele van de kwaliteit is, bij normale temperatuur wordt de olie weer vloeibaar.

Be the first to rate

Similar Posts