pillHet noodanticonceptiemiddel (‘morningafterpil’) EllaOne, met de werkzame stof ulipristalacetaat, wordt zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Dit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten. Het besluit volgt op een Europees advies van het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP om de status van de EllaOne te wijzigen naar ‘niet-recept plichtig’ binnen de Europese Unie. Dit advies is op 7 januari 2015 door de Europese Commissie bekrachtigd.

EllaOne is een noodanticonceptiemiddel (‘morningafterpil’) dat binnen 120 uur (5 dagen) na onbeschermde geslachtsgemeenschap of bij het falen van de gebruikte anticonceptie, ingenomen kan worden ter preventie van zwangerschap. De werking van EllaOne is gebaseerd op het voorkomen of uitstellen van de ovulatie.

De risico’s van het gebruik van EllaOne zijn vergelijkbaar met de al bij de drogist en apotheek verkrijgbare noodanticonceptiemiddelen met de werkzame stof levonorgestrel (bijvoorbeeld Norlevo, Postinor). Deze middelen dienen binnen 72 uur (3 dagen) na onbeschermde geslachtsgemeenschap of bij het falen van de gebruikte anticonceptie gebruikt te worden.

Het CBG vindt de toegankelijkheid tot deze ‘morningafterpil’ belangrijk. Binnen de termijn van 3 en 5 dagen geldt dat, hoe sneller deze kan worden ingenomen, hoe beter.

EllaOne zal pas zonder recept verkrijgbaar zijn bij de drogist en apotheek, als het middel wordt geleverd in de aangepaste verpakking met aangepaste bijsluiter. Deze aangepaste verpakking en bijsluiter zijn al goedgekeurd als onderdeel van de wijziging van de status van EllaOne. Er wordt verwacht dat niet-recept plichtige EllaOne in het tweede kwartaal van 2015 op de markt wordt gebracht.

Be the first to rate

Similar Posts