De mierikswortel werd vroeger net zoals zoveel kruiden gebruikt in de keuken, maar ook als (uitwendig) medicijn. Tegenwoordig weten we ook nog niet genoeg van de mogelijkheden die dit soort kruiden te bieden hebben.

Mierikswortel met gladde schil is zoet van smaak terwijl de mierikswortel met ruwe schil zeer scherp is. Bij het raspen van de wortel komt er een scherpe mosterdolie vrij waardoor net als met ui de tranen over je wangen rollen.

Mierikswortel is rijk aan vitaminen en heeft een speciale smaak

Het is een wortel die bovendien de smaakorganen prikkelt. Bovendien is het een plant die zich gemakkelijk ontwikkeld en de jonge blaadjes zijn geschikt voor in de soep of salades. De wortel zelf kan fijn gehakt worden en aangemaakt met zure room. Dit is rijk aan vitaminen en heeft een speciale smaak. Het is aan te raden bij bijvoorbeeld gerookte vis.

Wil je mierikswortel proberen bij een vleesgerecht met een recept?

  • 500 gram geraspte appel
  • 30 gram geraspte mierikswortel
  • 50 gram suiker
  • 2 centiliter  azijn

De Mierikswortel is afkomstig uit Oost Europa. (het vermoeden is Rusland)

Mierikswortel

Mierikswortel is een krachtige plant met grote getande bladeren Die crème wit gevlekt zijn. De mierikswortel vraagt veel ruimte in de tuin. Het is een echte woekeraar daarom is het zaak de plant goed in de gaten te houden. De bloemstengels worden ongeveer 1 meter 50 hoog en de bloemetjes lijken op die van gipskruid.

De mierikswortel kan het beste op een vochtige plaats staan, maar op droge grond doet de plant het ook heel goed. De mierikswortel is een echte voorjaar / zomerplant. `s Winters blijft er boven de grond niets van over en in het voorjaar loopt de mierikswortel weer helemaal uit. De bladeren van de mierikswortel werden vroeger alleen uitwendig gebruikt in de volksgeneeskunde.

De meeste mensen weten dat Dr. A. Vogel veelal met kruiden werkt.

Hij heeft op veel kruiden een dossier ingediend bij het C.B.G. (College ter Bevordering van Geneeskunde). De kruiden worden daar getest en wanneer het goed wordt bevonden krijgt het een registratienummer. Ook is er een dossier ingediend door Dr. A. Vogel van de mierikswortel.

=======================================================

Het gemak van vitamines op maat.

Een vitamine abonnement is de ideale uitkomst om een gezonde gewoonte aan te leren. Wanneer je zo’n abonnement afsluit, worden je supplementen per post thuisbezorgd. Leg je supplementen op een zichtbare plek, zodat je ze elke ochtend ziet liggen. Vervolgens neem je je dagelijkse vitaminen met gemak elke dag in en geef je je lichaam dat beetje extra wat het nodig heeft om goed te functioneren. Klik hier of op de banner om de vitaminetest te doen.

Altijd de juiste vitamines binnen handbereik! Nooit meer gedoe met losse potjes.

Tip: Door het kauwen op de wortel krijg je sterker tandvlees.

Door een mengsel van geraspte mierikswortelen en wijnazijn kan je sproeten en vlekken uit het gezicht verwijderen. Dit mengsel moet 2 dagen in een afgesloten fles in de zon staan, daarna moet het gezeefd worden en is het klaar om iedere avond met een watje de vlekken en sproeten te deppen.

Mierikswortelsap helpt ook tegen hoest en heesheid.

De wortel uitpersen 3x daags een theelepel met honing of suiker innemen. Ook is het geschikt voor het versterken van de aderen en haarvaatjes.

Tot slot nog dit.

Meestal lees je over mierikswortel dat het overal te koop is, maar door eigen ervaring weet ik inmiddels dat dit niet waar is. In potjes is het wel te koop, (vloeibaar) maar niet vers. Allerlei tuincentra afgebeld en speciale kruidenkwekerijen, maar niets hoor.

Uiteindelijk ben ik met een beetje geluk geslaagd bij een plantenkwekerij, omdat de eigenaresse een kennis heeft die in een eigen volkstuintje mierikswortel kweekt. Het leuke hieraan is dat we het bovenstaande allemaal gaan uitproberen.

Be the first to rate

Similar Posts