In zo veel opzichten passen vrouwen die in de menopauze zitten perfect bij het Ketose dieet! Ketose tijdens de menopauze is gewoon een logische stap in je stofwisseling!

Ketose is de toestand waarin het lichaam van suikerverbranding overgegaan is op vetverbranding en ketonen (gemaakt van vet – zowel voedingsvet als lichaamsvet) de voornaamste brandstofbron voor je lichaam worden.

woman wearing black and multicolored turband
menopauze

Wanneer je in ketose bent ervaar je stabielere energie, een heldere geest en verminderde hunkering naar suiker en je kunt gemakkelijk langer zonder eten tussen maaltijden door. In wezen ben je zo vast als een rots.

De metabolisch stabiele toestand van ketose is vergelijkbaar met de hormonaal stabiele toestand van de menopauze (ja, ook al zijn je hormonen laag, ze zijn nog steeds stabiel). Op deze manier werken menopauze en ketose gewoon prachtig samen!

Het kan het lichaam enige tijd kosten, vaak enkele weken bij een Ketose dieet om volledig in ketose over te gaan. Een manier om deze overgang te helpen is door MCT olie als supplement te gebruiken. MCT olie is aangetoond dat het de hoeveelheid ketonen in het lichaam verhoogt en omdat het niet als vet wordt opgeslagen, maar als brandstof wordt verbrand kan het helpen om enkele ongemakken te verzachten die gepaard gaan met deze ingrijpende metabolische overgang.

Menopauze en huid tijdens Ketose dieet

Ik kan niet over de menopauze praten zonder een van mijn favoriete onderwerpen te noemen: de gezondheid van de huid. Tijdens en na de menopauze produceert een vrouw veel minder oestrogeen en stopt ze met de maandelijkse cyclus. En als gevolg daarvan ziet ze veranderingen in haar huid – soms met dramatische veranderingen.

Oestrogeen helpt de huid om voller te worden en vol aan te voelen, dus met minder van dit “schoonheidshormoon” kunnen de tekenen van veroudering merkbaar worden. Als het gaat om de huid na de menopauze te ondersteunen en stralend ouder te worden, geloof ik van ganser harte in een Outside Meets Inside aanpak. En dit is precies waar het keto dieet in past. 

Autofagie als schoonmaakploeg

Keto is een ongelooflijk autofagie bevorderend hulpmiddel. Autofagie is de lichaamseigen cellulaire schoonmaakploeg van het lichaam die cellen in het lichaam herstelt en verjongt. Als het lichaam in ketose is, draait het proces van autofagie op volle toeren. Deze toestand is ongelooflijk goed voor je huid.

Keto is #1 aanbeveling om de gezondheid van de huid van binnenuit te benaderen op voedingsniveau. Daarnaast kunnen supplementen ook helpen. Bijvoorbeeld, polyfenol verbindingen veroorzaken ook autofagie van binnenuit. Ze bieden krachtige stofwisselings- en antioxidant ondersteuning Beide belangrijk voor de menopauze en gezond ouder worden. 

Om huidproblemen van buitenaf aan te pakken, is autofagie ook belangrijk. Veel van dezelfde voedingsstoffen die autofagie inwendig opwekken kunnen direct op de huid aangebracht worden om autofagie op te wekken waar je het meest wilt. Het kan zo eenvoudig zijn als het toevoegen van een liftend serum aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine. 

Keto en haaruitval grafiek Ketose dieet

Menopauze en je haar en nagels

Een andere zorg die ik even aan de orde wil stellen is de gezondheid van haar en nagels. Als een vrouw door de menopauze gaat, kan ze dunner wordend haar en brozer geworden nagels opmerken. Soms duiken diezelfde zorgen ook op bij pre-menopauzale vrouwen die het keto dieet volgen, vooral als ze te veel voedsel beperken of te vaak aan intermittent fasting doen.

Zorg er eerst voor dat je dagelijks aan je voedingsbehoeften voldoet. Dat betekent dat je voldoende goede eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt – samen met je goede vetten.

Overweeg vervolgens de juiste koolhydraten toe te voegen, indien nodig en zoals hierboven beschreven – als een manier om je plan te personaliseren. Overweeg tenslotte enkele slimme supplementen, waaronder collageen eiwit en keratine + biotine. Telkens als ik voel dat de gezondheid van mijn haar of nagels afneemt, voeg ik deze toe en zie ik snel resultaat. 

Het gebruik van een Ketose dieet tijdens de menopauze kan een perfecte combinatie zijn met het stabiliseren van de hormonen van een vrouw. Of je zorgen nu te maken hebben met veranderingen in je stofwisseling of met de conditie van je huid, haar en nagels, gebruik maken van een keto dieetplan voor vrouwen en supplementen helpen enorm van binnen en van buiten.

Be the first to rate

Similar Posts