Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is epilepsie de op één na meest voorkomende neurologische aandoening bij kinderen, na astma.

Wat is een keto-dieet?

Toen epilepsie in de jaren 1800 voor het eerst werd herkend, dachten artsen dat het een dodelijke ziekte was. De oorzaak van de aandoening was onbekend. In de volgende 100 jaar ontdekten wetenschappers dat de hersenen het gebied van het lichaam waren waar de kans op aanvallen groot was.

Ze ontdekten ook dat medicijnen de aanvallen bij sommige patiënten konden helpen verminderen. In de jaren 1950 hadden deze medicijnen echter ernstige bijwerkingen.

Toen in de jaren 60 ontdekten artsen dat epilepsiepatiënten koolhydraatarme, vetrijke voeding konden eten. Ze ontdekten dat zulke voedingsmiddelen de patiënten aanvalsvrij hielden.

Dokters noemden dit dieet een ketogeen dieet omdat ze geloven dat het de stofwisseling van het lichaam nabootst in de tijd van uithongering.

Deze casestudie onderzoekt het ketogeen dieet als behandeling voor kinderen die resistent zijn tegen conventionele therapieën en gaat in op de veiligheid en mogelijke voordelen ervan voor epilepsiepatiënten.

Het is meer dan 40 jaar geleden dat John W. Frey het ketogeen dieet ontdekte en er is nu een overvloed aan bewijsmateriaal dat de werkzaamheid ervan aantoont bij de behandeling van hardnekkige epilepsie.

Waarom het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een zeer populair dieet dat vaak wordt aanbevolen voor kinderen die epilepsie hebben. Het is eigenlijk een medische behandeling die gebruikt wordt in ernstige gevallen waarin andere medicijnen niet werken.

Keto dieet is een populair dieet dat veel vet bevat, voldoende eiwitten en zeer weinig koolhydraten (koolhydraten). Een normaal keto-dieet bestaat uit 70% tot 80% vetten, 20% eiwitten en 5% tot 10% koolhydraten.

Welke medische aandoeningen kunnen baat hebben bij een keto dieet?

In het algemeen is epilepsie een levenslange aandoening die kan variëren van een mild en beheersbaar probleem tot een ernstiger probleem dat behandeling vereist. Omdat het ketogeen dieet gebruikt kan worden voor mensen van alle leeftijden, moeten de voordelen en risico’s zorgvuldig overwogen worden voor je aan een ketogeen dieetplan begint.

Het keto dieet kan een effectieve behandeling zijn voor diabetes type II en epilepsie. Het is ook een gemakkelijke manier om extra kilo’s kwijt te raken en een gezondere levensstijl te leiden.

Wat gebeurt er in je lichaam als je een keto-dieet volgt?

Het ketogeen dieet helpt bij het resetten van de manier waarop je lichaam voedsel gebruikt. Gewoonlijk leveren koolhydraten in je voeding (zoals suikers en zetmeel) de meeste energie. Bij een keto-dieet eet je minder van die koolhydraten en je lichaam schakelt over op een stofwisselingstoestand die ketose heet. Ketose leidt tot een aanzienlijke verbetering van het energieniveau, de eetlust beheersing, de concentratie, de stemming, de atletische prestaties en de insulinegevoeligheid.

Wat gebeurt er als je kind aan een ketogeen dieet begint?

Het ketogeen dieet kan bij kinderen enkele bijwerkingen veroorzaken, waaronder acidose en leverbeschadiging. Deze zijn meestal tijdelijk, zodat de meeste kinderen met wat extra toezicht thuis met het dieet kunnen beginnen.

Het ketogeen dieet team van het ziekenhuis kan bestaan uit een arts, een geregistreerde diëtiste en een geregistreerde verpleegkundige.

Het ketogeen team van je kind begint met je kind kleine hoeveelheden water of suikervrije vloeistoffen te geven. Binnen 24 uur begint je kind met zijn nieuwe dieet. Het dieet dat je kind zal volgen is specifiek voor je kind en het soort epilepsie dat het heeft.

Er zijn vooraf gemengde formules verkrijgbaar om het gebruik van het ketogeen dieet bij jonge kinderen te vergemakkelijken. Zorgvuldige controle van de bloedsuiker tijdens het begin en de eerste dagen van het dieet is aan te raden.

Hoe helpt het ketogeen dieet bij epilepsie?

Het ketogeen dieet werd in het begin van de 20e eeuw voor het eerst gebruikt om epileptische aanvallen bij kinderen te verminderen. Onderzoekers zijn pas onlangs begonnen met het bestuderen van de werking van dit dieet om meer inzicht te krijgen in het mechanisme waarmee de toevallen onder controle worden gehouden.

Zowel de suikerarme component als de vetrijke component veranderen op unieke wijze de ‘prikkelbaarheid’ van de hersenen, waardoor de neiging tot het opwekken van toevallen afneemt.

Wat zijn de risico’s van het ketogeen dieet?

Het keto-dieet is een goed bestudeerd dieet in de geneeskunde dat het beste werkt om epilepsie onder controle te krijgen en gewicht te verliezen. Het gaat echter gepaard met enkele gezondheidsrisico’s. Verlies van botdichtheid is er een van.

  • Hoog cholesterolgehalte.
  • Constipatie.
  • Slapte (vermoeidheid).
  • Langzamere groei dan normaal.
  • Lage botdichtheid en snelle botbreuken.
  • Nierstenen.

Hoe weet een arts wanneer hij het keto-dieet moet toepassen?

De zorgverlener van je kind kan het ketogeen dieet voorstellen als andere epilepsie behandelingen de aanvallen niet hebben gestopt of verminderd. Tijdens het keto-dieet zal je kind elke drie weken zijn zorgverlener bezoeken voor bloed- en urineonderzoek.

Deze twee bloed- en urinetests kunnen helpen bij het opsporen van enkele mogelijke problemen met iemands dieet en ze kunnen ook helpen bij het opsporen van bepaalde aandoeningen zoals ondervoeding.

Hoe effectief is het keto dieet bij het beheersen van epileptische aanvallen?

De laatste jaren is aangetoond dat ketogeen diëten effectief zijn voor zowel kinderen als volwassenen met aanvalsstoornissen, met bewijzen die verbeteringen in de controle over aanvallen aantonen. Kinderen lijken de beste resultaten te hebben met het keto-dieet.

Kan ik het keto dieet ook alleen doen?

Het keto dieet is een nieuwe dieettrend die gebruikt wordt om mensen te helpen afvallen. Het dieet is echter niet zonder risico’s en het is het beste als mensen eerst met hun zorgverlener praten voor ze ermee beginnen. Je moet nooit op eigen houtje met het keto dieet beginnen, want je weet niet welke voedingsmiddelen voor jou zullen werken.

Wanneer moet ik mijn arts bellen?

Bel de zorgverlener van je kind als: De aanvallen verergeren of doorgaan, zelfs met het dieet. Je kind een allergische reactie heeft op een van de voedingsmiddelen in het dieet.

Hoe lang kan ik doorgaan met het keto dieet om epilepsie te beheersen?

Je weet of keto goed werkt voor je kind als er een dramatische verbetering van de aanvallen optreedt binnen de eerste drie maanden dat je het volgt. Als de aanvallen zijn verbeterd, maar je kind niet is afgevallen, kan het tijd zijn voor je zorgverlener om te overwegen met het keto-dieet te stoppen als jij dat zou willen.

Vraag je zorgverlener of je om medische redenen met een ketogeen dieet moet doorgaan. Een nota van de Cleveland Clinic zegt dat ongeveer twee derde van de kinderen met epilepsie met de juiste medicijnen een controle over de aanvallen kan krijgen.

Wanneer epilepsie moeilijk onder controle te krijgen is met medicijnen, of zelfs wanneer er weinig informatie over de ziekte is, kan je kind baat hebben bij een epilepsie-operatie of het gebruik van een ketogeen dieet om zijn toestand te behandelen. Beide kunnen helpen de kans op terugkerende aanvallen te verkleinen.

Laatst bewerkt door een medisch deskundige op 10/06/2020.

Bronnen:

4.4/5 - (16 votes)

Similar Posts