Het belang van MeditatieWat is nu eigenlijk het belang van Meditatie? Ten eerste is het belangrijk te weten dat meditatie nooit en te nimmer is bedoeld om de gedachtestroom tot geheel tot stilstand te brengen, in tegenstelling tot wat vaak wel wordt beweerd.
Het is bedoeld om het pad naar “verlichting” te vergemakkelijken. En waarom zou het nut hebben om tijdens mediteren nergens aan te denken?
Juist in meditatieve toestand en met een vooruitgeschoven onderbewustzijn ben je beter in staat om je problemen en zorgen beter en eerlijker naar jezelf toe onder ogen te komen.
Veel processen in ons leven spelen zich af in het onderbewustzijn, dat een gebied blijkt te zijn dat voor nog te veel mensen een ontoegankelijk gebied is.

Het belang van Meditatie voor de dagelijkse praktijk

Een grote misvatting is het feit dat je pas goed kan gaan mediteren als je nergens meer aan hoeft te denken, dat wil dus zeggen dat dit pas kan als al je problemen opgelost zijn.
Nu is er op deze manier niemand op deze planeet die in aanmerking komt als zijnde verlicht, zelfs niet als je een continue mediterend mens zou zijn. Problemen en zorgen zijn nu eenmaal continue aanwezig en opgeloste problemen maken zeer snel plaats voor nieuwe en vaak nog moeilijkere problemen.

Het belang van Meditatie

Aan de ene kant beweren anderen dat meditatie meestal niet helpt, maar hoe kunnen ze dit weten? Aan de andere kant zeggen ze dat ze door middel van meditatie (nemen we even aan) zelf wel verlichting hebben bereikt. Dat zal heus niet over één nacht ijs gegaan zijn, maar geeft wel aan dat het altijd nuttig is om een aanvang te nemen met meditatie.
Als je volhoudt en in het begin al de juiste oefeningen doet om aan het vreemde gevoel van “in trance”- of meditatieve toestand te wennen, zal je altijd resultaat behalen. Dat verlichting dan nog niet binnen handbereik is wil niet zeggen dat het niet behaald kan worden. Iedereen is op een eigen spiritueel niveau hier op aarde om het uiteindelijke doel te bereiken, namelijk:

Het belang van Meditatie om in evenwicht en balans te komen

Het in evenwicht brengen tussen het stoffelijke en het geestelijke. In het Oosten wordt er inderdaad meer gemediteerd dan bij ons in het westen, maar geeft aan dat meditatie niet voldoende is om het evenwicht te bereiken. Getuige de vele nare nieuwsberichten die ook daar vandaan komen.
Wat heeft het namelijk voor zin om dagelijks te mediteren en er vervolgens geen daden aan te koppelen om datgene te bereiken waar je net over gemediteerd hebt. Zo goed gaat het niet in het Oosten. Komt dat misschien omdat te veel mensen daar nergens over mediteren?
Op het moment dat tijdens de meditatie de gedachtestroom stopt, stopt ook de functie van het mediteren met als gevolg veel verspilde tijd, tenzij zo’n persoon op deze manier mediteert om een uurtje van al zijn zorgen af te zijn. Deze toestand is echter heel moeilijk te bereiken tijdens het mediteren. Dit komt omdat “nergens aan denken” niet natuurlijk is. Het druist tegen alles in wat wij zijn.
Tijdens en vooral in het begin van een meditatie komt het bij vrijwel iedereen voor dat dagelijkse problemen en beslommeringen een drempel vormen om dieper in meditatie te komen. Er tegen vechten heeft geen zin. Het is een kwestie van “laten gaan”.
Naarmate de meditatie vordert kun je bemerken dat dit soort zorgen en beslommeringen minder belangrijk worden naarmate je “dieper” komt. Het is een kwestie van geven en nemen.

Het belang van Meditatie bij dagelijkse gebeurtenissen

De meditatie zal hoogstens een kwartiertje langer duren. Op het moment dat je het meditatieve gevoel hebt waar je je comfortabel voelt, kun je de problemen duidelijker zien en vooral begrijpen. Het ego neemt een meer naar achteren geschoven plaats in, zodat trots en hooghartigheid niet die invloed op je hebben die het oplossen van je problemen kunnen verhinderen. Alleen dat al is de moeite waard.
Be the first to rate

Similar Posts