homeopathie a bright new worldZelfzorg.nl heeft onlangs een app gelanceerd waarmee je makkelijk informatie kunt vinden over elk eenvoudig gezondheidsprobleem en het zelfzorgmiddel dat daarbij hulp kan bieden. Bovendien heeft de app een scan waarmee je productinformatie kunt inwinnen… ook over homeopathie!

Zelfzorg.nl is een website van Neprofarm, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van zelfzorg. Via de nieuwe gratis app heb je toegang tot deze website die je vertelt wanneer en waarmee je zelf iets aan je gezondheidsklacht kunt doen en wanneer je het beste naar de huisarts kunt gaan. Het mooie aan de app is dat je via een scan de bijsluiter van producten kunt lezen zonder de verpakking te openen. Op deze manier vind je ook eindelijk weer informatie over de werking van homeopathische middelen.

Kennis gaat verloren

Door een maatregel van minister Schippers mag op de verpakking van homeopathische geneesmiddelen niet meer vermeld worden waar het product voor bedoeld is, tenzij de werking wetenschappelijk kan worden bewezen. Dat is voor homeopathie vrijwel onmogelijk. Sinds 1 juli 2013 zijn daarom de meeste verpakkingen met indicatie-vermelding uit de schappen verdwenen. De consument kan daardoor niet meer te zien waarvoor een homeopatisch product is bedoeld. Binnenkort zijn ook de fytotherapeutische middelen (op basis van kruiden) aan de beurt. Door deze maatregelen dreigt er vaak eeuwenoude kennis over de geneeskrachtige werking van de natuur verloren te gaan.

Handen af van homeopathie

De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KNVH) heeft vorig jaar via haar website de mening van consumenten gepeild over deze maatregel. Het merendeel van de respondenten gaf aan dat zij de werking van homeopathie weer op de verpakking terug willen zien. De petitie ‘Handen af van homeopathie’ is vorig jaar bij de Tweede Kamer ingediend met tienduizenden handtekeningen en wordt nog elke dag ondertekend. Nederlanders laten hiermee zien dat zij zelf willen beslissen welk (genees)middel goed voor hen is. Ook de Consumentenbond roept de beleidsmakers van het ministerie van VWS om de regeling te herzien. De bond vindt het “onbegrijpelijk dat er nu middelen op de schappen staan waarbij niet duidelijk is waarvoor het dient”. Ook vindt de bond dat consumenten goed moeten worden voorgelicht. De Tweede Kamer geeft tot nog toe geen gehoor.

Dat de ontwikkeling en verkoop van homeopathie ondertussen flinke klappen oploopt, zal niemand verbazen. Een van de grootste producenten,

VSM, geeft al aan dat ze hun productie van homeopathische middelen fors terug zal schroeven.

Behoefte aan homeopathie blijft Consumenten blijven echter op zoek naar een natuurlijke oplossing voor hun gezondheidskwalen. Uit onderzoek van de Consumentenbond (2014) blijkt dat zij steeds vaker informatie vragen aan de medewerkers in de drogisterij. Deze willen graag voorlichting geven, maar weten vaak ook niet meer wat de oorspronkelijke indicaties van de middelen zijn. Producenten mogen verkopers namelijk niet meer schriftelijk inlichten omdat dat als reclame wordt gezien.

App biedt uitkomst

Met de Zelfzorg app kan er nu eindelijk weer voorlichting worden gegeven over homeopathie. Deze gratis app (voor iPhone en Androïd) geeft je direct informatie over de toepassing door de streepjescode op de verpakking te scannen. Zo kan er bewuster een keuze worden gemaakt voor een gezondheidsproduct. De indicatie wordt alleen vertoond door het scannen van de streepjescode, omdat de reclameregels dan niet van toepassing zijn. Als je op een andere manier in de app of de website Zelfzorg.nl de productinformatie over homeopathie raadpleegt, zul je de toepassing dus niet aantreffen. Download hier de gratis app op je Android, iPhone of iPad.

 

3/5 - (1 vote)

Similar Posts