Probeer steeds voor het begin van je meditatie drie minuten lang in je stoel te zitten om je erop voor te bereiden. Ga zo zitten dat je rechtop zit en je comfortabel voelt. Strek je benen zover dat ze niet sterk gebogen zijn. Dit geldt ook voor je armen en handen. Het doel hiervan is om je bloed vrij te laten stromen.
Kleermakerszit of Lotushouding is dan wel een typische houding om te mediteren, maar kan vooral hinderlijk zijn als de meditatie een langere tijd in beslag neemt. Het zou jammer zijn als je die zou moeten onderbreken als je net “lekker gaat” omdat een been gaat slapen of misschien zelfs zeer gaat doen.Veel mensen klagen wel eens over de luchttoevoer door hun neus.
Er zou niet genoeg lucht door kunnen om een uur lang door te kunnen ademen. Een paar tips: poets voor je meditatie je tanden of neem een stukje kauwgum / pepermunt. Het is wel een tijdelijke oplossing, maar als je eenmaal goed in je meditatie zit kun je met
veel minder zuurstof toe.
Als je er behoefte aan hebt kun je hier een leuk ritueeltje bij creëren bv: bepaalde kleding, een kaarsje aansteken. Het draaien van je favoriete (rustige) muziek. Zorg er wel voor dat het alleen instrumentaal is. Gezongen of gesproken woorden kunnen behoorlijk de aandacht afleiden. Neem muziek die je bekent in de oren klinkt en alle muziekstukken beetje in hetzelfde genre zitten.
Zet het volume laag tot zeer laag. Je zal snel genoeg merken dat een normaal gesproken laag volume tijdens meditatie veel te hard is. Als je mediteert is vooral het gehoor een versterkt zintuig.
Let er alleen wel op dat het ritueel er omheen niet te belangrijk voor je wordt, of zelfs de boventoon gaat voeren. Je wordt er dan te afhankelijk van en zal je ervan weerhouden een keer spontaan te mediteren wanneer je bijvoorbeeld een boswandeling maakt.
Ga ook niet met een volle maag mediteren maar drink liever een paar glazen water. Op het moment dat je begint met eten start de spijsvertering en dat is voor je lichaam een intensieve bezigheid, juist nu het rustig zou moeten gaan worden.