Prostaatkankercel CHICAGO – Lysopeen, het antioxidant dat een tomaat rood kleurt, kan het risico op prostaatkanker aanmerkelijk verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit in Illinois onder 32 mannen. De resultaten werden woensdag 29 augustus 2001 bekendgemaakt op een congres in Chicago.

De proefpersonen moesten drie weken lang elke dag een glas tomatensaus drinken. Deze behandeling zorgde voor een aanzienlijke verbetering van de prostaatcellen en de witte bloedlichaampjes. Eveneens zorgde het lysopeen uit de tomaten dat de specifieke antistof PSA, de Prostatic Specific Antigen, die uitsluitend door de prostaat geproduceerd wordt, in het bloed afneemt. Wanneer deze antistof in hoge gehaltes in het bloed aanwezig is, kan dit een aanwijzing zijn voor prostaatkanker.

De positieve resultaten moeten nog nader onderzocht worden om echt te spreken van een doorbraak in de strijd tegen prostaatkanker, zei M. Bowen van het medisch onderzoeksteam op het congres.

prostaat overzicht
Na longkanker is prostaatkanker de meest voorkomende soort kanker bij mannen. De diagnose wordt bij 1 op de zes mannen vastgesteld! Onder het zestigste jaar komt het echter weinig voor. Bijna vijftig procent van de mannen is bij constatering ouder dan 75 jaar.

Het is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Gelukkig is de overlevingskans groot wanneer de ziekte op tijd wordt ontdekt. Een gezonde levensstijl en een gezonde voeding kunnen bijdragen aan de preventie. Eén van de producten die hier een belangrijke rol in speelt, is de tomaat. In dit artikel onthullen we de feiten over de tomaat en prostaatkanker.

Tomaten en lycopeen

Tomaten bevatten een stof genaamd lycopeen, dat bekend staat om zijn kanker bestrijdende eigenschappen. Het is een krachtig antioxidant dat de celbeschadiging tegengaat en het risico op verschillende vormen van kanker, waaronder prostaatkanker, vermindert.

Tomaten en prostaatkanker

Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat het regelmatig eten van tomaten het risico op kanker kan verminderen. Bijvoorbeeld, een studie uitgevoerd door de Universiteit van Harvard toonde aan dat mannen die dagelijks een bepaalde hoeveelheid lycopeen binnenkregen via hun voeding, een significant lager risico op prostaatkanker hadden dan mannen die weinig of geen lycopeen binnenkregen.

Hoe te profiteren van de voordelen van tomaten

Om te profiteren van de voordelen van tomaten en lycopeen voor prostaatkanker, is het belangrijk om voldoende tomaten te consumeren. Dit kan door het toevoegen van tomaten aan verschillende gerechten, zoals salades, pasta’s en sauzen, of door het drinken van tomatensap. Het is ook belangrijk om te weten dat de opname van lycopeen uit tomaten wordt verbeterd wanneer ze worden gekookt, dus het is aan te bevelen om gekookte tomatenproducten, zoals pasta sauzen of tomatenpuree, regelmatig te consumeren.

Conclusie

In dit artikel hebben we de feiten onthuld over de tomaat en prostaatkanker. Het regelmatig eten van tomaten, vooral gekookte tomatenproducten, kan helpen bij het verminderen van het risico op prostaatkanker. Eet daarom voldoende tomaten en maak ze een onderdeel van je gezonde voeding.

Bronnen:

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de relatie tussen tomaat en prostaatkanker. Hieronder enkele van de belangrijkste bronnen:

Be the first to rate

Similar Posts