De kraai Betty tijdens het experimentLONDEN – Britse wetenschappers staan verbaasd over het denk- en improvisatievermogen van een doodnormale kraai. De vogel, genaamd Betty, maakt keer op keer “eigenpotig” een haakje van een stukje ijzerdraad om daarmee wat voedsel uit een diepe buis te kunnen halen.

 

Onderzoeken naar het slimme gedrag van de kraai

Dat is op zich al knap maar Betty’s baasjes, de onderzoekers van de Britse Universiteit van Oxford, verwonderen zich er ook over dat de vogel zo vindingrijk omgaat met een metalen voorwerp. Dat gedrag is niet in de natuur is terug te vinden.

Dat staat in de Britse krant The Guardian. Onderzoekers Weir, Chappell en Kacelnik onderzoeken het gedrag van de kraai al twee jaar en publiceerden er vrijdag over in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Zij gaven Betty een recht stukje ijzerdraad en legden wat voedsel diep in een verticale buis.

Toen de vogel ontdekte dat het met het rechte stukje niet lukt, vormde ze er met haar pootje en bek een haakje van. In negen van de tien pogingen bemachtigde ze het eten binnen twee minuten.

Chimpansees gebruiken in de natuur wel stukken om in termietenheuvels te prikken, schrijft vrijdag de Britse krant The Guardian. Ook vertonen zij enig begrip van cijfers. Maar dat zijn dieren die dicht bij de mens staan. Acht jaar geleden zag een bioloog hoe dezelfde soort kraai in de wouden rond de Stille Zuidzee een soort vishengel maakte. “Het is verkeerd om te denken dat er maar één soort intelligentie is en dat dat nou juist die intelligentie is die de mens bezit”, aldus professor Kacelnik.

Kraai kraakt noten op zebrapad d.m.v. auto’s.
Taal: Engels / Ondertitels: Geen / Duur 2:14 min

Be the first to rate

Similar Posts