Guarana is een Braziliaanse plant die inheems is in het Amazonegebied.

Ook bekend als Paullinia Cupana, is het een klimplant die gewaardeerd wordt om zijn vruchten.

GuaranaEen rijpe Guaranavrucht is ongeveer zo groot als een koffieboon. Ze lijken op een menselijk oog, met een rode schil die een zwart zaad omhult.

Guarana extract wordt gemaakt door de zaden tot een poeder te verwerken.

Inheemse stammen in het Amazonegebied gebruiken Guarana al eeuwenlang om zijn therapeutische eigenschappen.

Het bevat een indrukwekkende reeks stimulerende stoffen, zoals cafeïne, theofylline en theobromine. Guarana kan ook bogen op antioxidanten, zoals tanninen, saponinen en catechinen.

Tegenwoordig wordt 70% van de geproduceerde Guarana door de drankindustrie gebruikt in frisdranken en energiedranken, terwijl de resterende 30% tot poeder verwerkt wordt.

Hier zijn 12 voordelen van Guarana, allemaal ondersteund door de wetenschap.

voordelen van guarana

Rijk aan antioxidanten

 • Guarana zit vol met verbindingen die antioxiderende eigenschappen hebben.
 • Daartoe behoren cafeïne, theobromine, tanninen, saponinen en catechinen
 • In feite heeft Guarana een antioxidanten profiel dat lijkt op dat van groene thee

Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze mogelijk schadelijke moleculen, vrije radicalen genaamd, neutraliseren. Deze moleculen kunnen een wisselwerking aangaan met delen van je cellen en schade veroorzaken die in verband gebracht wordt met veroudering, hartziekten, kanker en andere ziekten

Labaratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat Guarana’s antioxidante eigenschappen de groei van kankercellen kunnen tegengaan en het risico op hartziekten en huidveroudering kunnen verminderen

Guarana bevat cafeïne, theobromine, tanninen, saponinen, catechinen en andere verbindingen die antioxiderende eigenschappen hebben.

Kan vermoeidheid verminderen en de concentratie verbeteren

 • Guarana is vooral bekend als ingrediënt in populaire energiedrankjes.
 • Het is een uitstekende bron van cafeïne, die je helpt je concentratie en mentale energie te behouden.
 • In feite kunnen Guarana zaden vier tot zes keer meer cafeïne bevatten dan koffiebonen.

Cafeïne werkt door de effecten van adenosine te blokkeren, een verbinding die je hersenen helpt ontspannen. Het bindt zich aan adenosine receptoren en voorkomt dat ze geactiveerd worden Uit een studie bleek dat mensen die een Guarana-bevattend vitaminesupplement innamen zich minder vermoeid voelden bij het afwerken van verschillende tests, vergeleken met degenen die een placebo innamen

Interessant is ook dat studies aantonen dat Guarana mentale vermoeidheid als gevolg van een kankerbehandeling kan verminderen, zonder noemenswaardige bijwerkingen

Guarana is rijk aan cafeïne, dat vermoeidheid kan verminderen en de concentratie verbeteren. Cafeïne blokkeert de effecten van adenosine, een verbinding die je slaperig doet voelen en je hersenen helpt ontspannen.

mj9kr30b4bc31

De voordelen van Guarana kunnen je helpen beter te leren

 • Onderzoek heeft aangetoond dat Guarana je vermogen om te leren en te onthouden kan verbeteren.

In een studie werd gekeken naar de effecten van verschillende doses Guarana op stemming en leren. Deelnemers kregen ofwel geen Guarana, 37,5 mg, 75 mg, 150 mg of 300 mg

Mensen die ofwel 37,5 mg ofwel 75 mg Guarana kregen behaalden de hoogste testscores. Omdat lage doses Guarana lage doses cafeïne geven, denkt men dat andere verbindingen in Guarana behalve cafeïne gedeeltelijk verantwoordelijk kunnen zijn

 • Een andere studie vergeleek voordelen van Guarana met ginseng, een andere stof die de hersenen stimuleert.

Hoewel zowel Guarana als ginseng het geheugen en de testprestaties verbeterden, besteedden de mensen die Guarana kregen meer aandacht aan hun taken en voltooiden ze die sneller

Verder hebben dierstudies aangetoond dat voordelen van Guarana het geheugen kan verbeteren

Lage doses Guarana kunnen de stemming, het leren en het geheugen verbeteren. Verbindingen in Guarana zijn, samen met cafeïne, verantwoordelijk voor deze effecten.

Bij de voordelen van Guarana kunnen gewichtsverlies bevorderen

 • Geschat wordt dat een op de drie Amerikaanse volwassenen zwaarlijvig is.
 • Obesitas is een groeiende zorg, want het is in verband gebracht met veel chronische ziekten, waaronder hartziekten, diabetes type 2 en kanker.
 • Interessant is dat Guarana eigenschappen kan hebben die helpen gewichtsverlies te bevorderen.

Ten eerste is Guarana een rijke bron van cafeïne, die je stofwisseling gedurende 12 uur met 3-11% kan stimuleren. Een snellere stofwisseling betekent dat je lichaam in rust meer calorieën verbrandt.

Bovendien hebben laboratorium studies ontdekt dat Guarana genen kan onderdrukken die de aanmaak van vetcellen bevorderen en genen bevorderen die de aanmaak afremmen.

De effecten van Guarana op de vetcel productie bij mensen blijven echter onduidelijk.

Guarana bevat cafeïne, dat kan helpen bij gewichtsverlies door de stofwisseling te stimuleren. Men heeft ook ontdekt dat het genen onderdrukt die de vetcel productie bevorderen en genen bevordert die de productie afremmen. Er zijn echter meer op mensen gebaseerde studies nodig.

Kan chronische diarree verlichten en constipatie behandelen

De voordelen van Guarana worden al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk maagtonicum om spijsverteringsproblemen zoals chronische diarree en constipatie te behandelen.

Het kan anti-diarree eigenschappen hebben omdat het rijk is aan tanninen, of antioxidanten op plantaardige basis.

Tannines staan bekend om hun adstringentie, wat betekent dat ze weefsel kunnen binden en samentrekken. Hierdoor kunnen tannines de wanden van je spijsverteringskanaal waterdicht maken, en zo beperken hoeveel water er in je darmen wordt uitgescheiden.

 • Aan de andere kant is Guarana rijk aan cafeïne, dat weer als een natuurlijk laxeermiddel kan werken.
 • Cafeïne stimuleert de peristaltiek, een proces dat samentrekkingen in de spieren van je darmen en dikke darm activeert. Dit kan constipatie verlichten door de inhoud naar het rectum te duwen

Lage doses Guarana leveren niet veel cafeïne, zodat ze eerder een anti-diarree effect hebben. Hoge doses leveren meer cafeïne en kunnen een laxerende werking hebben.

De tannines in Guarana kunnen diarree verlichten door waterverlies te voorkomen. Intussen kan de cafeïne in Guarana constipatie verlichten door het stimuleren van samentrekkingen in je darmen en dikke darm die de inhoud naar het rectum duwen.

Kan de gezondheid van het hart stimuleren

Hartziekten zijn verantwoordelijk voor een op de vier sterfgevallen in Amerika.

Voordelen van Guarana kunnen het risico op hartziekten op twee manieren verminderen.

 1. Ten eerste lijken de antioxidanten in Guarana de bloeddoorstroming te bevorderen en kunnen bloedstolsels voorkomen.
 2. Ten tweede hebben studies aangetoond dat Guarana de oxidatie van “slecht” LDL cholesterol kan verminderen. Geoxideerd LDL cholesterol kan bijdragen tot de vorming van plaque in je slagaders.

In feite kunnen volwassenen die Guarana consumeren tot 27% minder geoxideerd LDL hebben dan volwassenen van een vergelijkbare leeftijd die deze vrucht niet eten.

Het meeste onderzoek naar het verband tussen hartgezondheid en Guarana komt echter uit reageerbuisstudies. Meer op mensen gebaseerde studies zijn nodig voordat aanbevelingen kunnen worden gedaan.

Guarana kan de gezondheid van het hart bevorderen door de bloedstroom te verbeteren en bloedklonters te voorkomen. Het kan ook de oxidatie van “slecht” LDL cholesterol verminderen.

Kan verlichting van pijn geven

Historisch werd Guarana door stammen in het Amazonegebied gebruikt als pijnstiller.

 • De pijnstillende eigenschappen van Guarana zijn te danken aan het hoge cafeïnegehalte.
 • Cafeïne speelt een rol bij pijnbestrijding, omdat het adenosine receptoren bindt en blokkeert.
 • Twee van deze receptoren – A1 en A2a – zijn betrokken bij het stimuleren van pijngevoelens.
 • Wanneer cafeïne zich aan deze receptoren bindt, kan het pijngevoel verminderen.

Dit is een van de redenen waarom cafeïne algemeen voorkomt in veel vrij verkrijgbare pijnstillende medicijnen. Studies hebben aangetoond dat het hun werking aanzienlijk kan versterken.

De cafeïne in Guarana kan pijnverlichting geven door adenosine receptoren te blokkeren, die betrokken zijn bij het stimuleren van pijngevoelens.

Verbeterde huid is ook een van voordelen van Guarana

Vanwege zijn sterke anti-oxiderende en anti-microbiële eigenschappen is Guarana populair in de cosmetica-industrie als ingrediënt in anti-aging crèmes, lotions, zepen en haarproducten. Bovendien bevordert het cafeïnegehalte de doorbloeding van de huid.

Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat de antioxidanten in Guarana leeftijdsgebonden huidschade aanzienlijk kunnen verminderen.

Bovendien wijzen dier studies erop dat Guarana-bevattende cosmetica de verzakking van je wangen kan verminderen, de huid strakker kan maken en rimpels rond je ogen kan minimaliseren..

Guarana heeft anti-oxiderende en anti-microbiële eigenschappen, waardoor het een veelgebruikt additief in cosmetische producten is. Het kan de doorbloeding van je huid bevorderen, schade die gepaard gaat met veroudering verminderen en ongewenste kenmerken, zoals een slappe huid en rimpels, minimaliseren.

Kan anti-kanker eigenschappen hebben

Kanker is een ziekte die gekenmerkt wordt door de ongecontroleerde groei van cellen.

Studies bij dieren en in reageerbuisjes suggereren dat Guarana kan beschermen tegen DNA schade, de groei van kankercellen kan onderdrukken en zelfs de dood van kankercellen op gang kan brengen.

Een studie bij muizen vond dat degenen die Guarana te eten kregen 58% minder kankercellen hadden en bijna een vervijfvoudiging van de kankercel sterfte, vergeleken met muizen die geen Guarana kregen.Een ander laboratoriumstudie vond dat Guarana de groei van kankercellen in de dikke darm onderdrukte, en ook hun dood stimuleerde.

Wetenschappers geloven dat de mogelijke antikanker eigenschappen van Guarana voortkomen uit het gehalte aan xanthines, dat zijn verbindingen die lijken op cafeïne en theobromine.

Dat gezegd hebbende, hoewel de resultaten van proefbuis- en dier studies veelbelovend zijn, is meer op mensen gebaseerd onderzoek nodig.

Dier- en reageerbuisstudies hebben uitgewezen dat Guarana anti-kanker eigenschappen kan hebben. Op mensen gebaseerd onderzoek is echter nodig alvorens Guarana als behandeling aan te bevelen.

GuaranaHeeft antibacteriële eigenschappen

 • Guarana bevat veel verbindingen die schadelijke bacteriën kunnen afremmen of doden.
 • Een van deze bacteriën is Escherichia coli (E. coli), die in de darmen van mens en dier leeft.
 • De meeste E. coli bacteriën zijn onschadelijk, maar sommige kunnen diarree of ziekte veroorzaken.

Studies hebben ook ontdekt dat Guarana de groei van Streptococcus mutans (S. mutans) kan onderdrukken, een bacterie die tandplak en tandbederf kan veroorzaken.

Men denkt dat de combinatie van cafeïne en plantaardige verbindingen zoals catechinen of tanninen verantwoordelijk is voor de antibacteriële werking van Guarana.

Guarana bevat verbindingen die schadelijke bacteriën, zoals E. coli en Streptococcus mutans, kunnen afremmen of doden.

Kan beschermen tegen leeftijdsgebonden oogafwijkingen

Het is gebruikelijk dat het gezichtsvermogen geleidelijk verslechtert naarmate je ouder wordt.

Dingen als zonlicht, slechte voeding en bepaalde keuzes in je levensstijl zoals roken kunnen je ogen na verloop van tijd doen verslijten en je risico op oog-gerelateerde aandoeningen vergroten.

Guarana bevat bestanddelen die oxidatieve stress bestrijden, een belangrijke risicofactor voor leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals maculadegeneratie, cataract en glaucoom.

Een studie vond dat mensen die regelmatig Guarana consumeerden een beter gezichtsvermogen hadden dan mensen die het spaarzaam of helemaal niet consumeerden.

In dezelfde studie voerden wetenschappers proefbuis experimenten uit om te ontdekken of Guarana oogcellen kon beschermen tegen verbindingen die oxidatieve stress veroorzaken. Guarana verminderde aanzienlijk de hoeveelheid DNA schade en oogcel sterfte, vergeleken met een placebo.

Dat gezegd hebbende, is er beperkt onderzoek op het gebied van Guarana en leeftijdsgebonden oogaandoeningen. Meer op mensen gebaseerde studies zijn nodig voordat aanbevelingen kunnen worden gedaan. De voordelen van Guarana zijn opzienbarend genoeg om ermee te beginnen.

Laboratoriumstudie heeft uitgewezen dat Guarana oxidatieve stress kan bestrijden, die in verband staat met leeftijdsgebonden oogaandoeningen. Dit onderzoeksgebied is echter beperkt, dus er zijn meer op mensen gebaseerde studies nodig voordat aanbevelingen kunnen worden gedaan.

Veilig met weinig bijwerkingen

 • Guarana heeft een uitstekend veiligheidsprofiel en is overal verkrijgbaar.
 • Onderzoek toont aan dat Guarana in lage tot matige doses weinig giftig is.

In hoge doses kan Guarana bijwerkingen veroorzaken die lijken op die van overmatige cafeïne inname, waaronder:

 • Hartkloppingen
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Aanvallen
 • Angst
 • Nerveusheid
 • Verstoorde maag
 • Wankelmoedigheid

Het is de moeite waard op te merken dat cafeïne in hoge doses verslavend kan zijn en tot afhankelijkheid kan leiden.

Zwangere vrouwen kunnen de inname van Guarana beter vermijden of beperken, want cafeïne kan de placenta passeren. Te veel cafeïne kan groeiafwijkingen bij je kind veroorzaken of de kans op een miskraam vergroten.

Hoewel Guarana geen aanbevolen dosering heeft, is uit het meeste op mensen gebaseerde onderzoek gebleken dat doses vanaf 50-75 mg de gezondheidsvoordelen kunnen geven die aan voordelen van Guarana verbonden zijn.

Guarana lijkt veilig te zijn en is overal verkrijgbaar. In hoge doses kan het soortgelijke bijwerkingen hebben als een overmatige inname van cafeïne.

Conclusie

Guarana is een populair ingrediënt in veel energie- en frisdranken.

Het wordt al eeuwenlang door stammen in het Amazonegebied gebruikt voor zijn therapeutische effecten.

De voordelen van Guarana worden algemeen aangeprezen om zijn vermogen vermoeidheid te verminderen, energie op te wekken en het leren en geheugen te helpen. Het is ook in verband gebracht met een betere gezondheid van:

 • het hart
 • gewichtsverlies
 • pijnverlichting
 • een gezondere huid
 • een lager kankerrisico
 • een verminderde kans op leeftijdsgebonden oogziekten.

Het is algemeen verkrijgbaar als supplement en kan gemakkelijk aan je dieet worden toegevoegd.

Uit het meeste onderzoek blijkt dat doses tussen 50-75 mg Guarana voldoende zijn om je gezondheidsvoordelen te geven, hoewel er geen officiële dosering aanbeveling is.

Of je nu je energieniveau wilt opkrikken of gewoon je algemene gezondheid wilt verbeteren, Guarana kan de moeite van het proberen waard zijn.

Bronnen:

Be the first to rate

Similar Posts